Madspild

Brug brødresterne og undgå madspild

Brød er plantebaseret og klimavenligt, og derfor er det et godt valg, hvis man vil spise mere bæredygtigt. Samtidig er brød let at genanvende, så man undgår madsspild.

Brød er en rigtig god madvare at genanvende, fordi brød let indgår i nye retter med sin fylde og sin neutrale smag. For eksempel kan du bruge rugbrødsrester i frikadellefarsen eller lave den klassiske ret øllebrød. Udnyttelsespotentialet for brød er 100%, da man kan genanvende hele brødet.

Hos Schulstad har vi selv taget den cirkulære tanke til os. Derfor genanvender vi alt det brød på vores bagerier, som ikke når ud til butikkerne.

"Bekæmp madsspild, når du tjekker brødkurven"

 

Tips & gode ideer

Tip 1: Jævn saucer og supper

Tørre brødrester er fantastiske til at jævne supper og saucer. De suger væske, tykner og mætter. Du kan fx blende tørt hvedebrød og tilføje det til suppen eller saucen. Hvis du rister brødet inden, giver det en mere nøddeagtig smag.

Tip 2: Hold på saft og kraft

Du kan sagtens bruge brødrester i farsen. Her holder de på fugten. Det hjælper at bløde dem op i mælk eller vand, inden du bruger dem. Du kan erstatte op til 30% af kødet, og stadig få samme smag. Det giver samtidig et mere plantebaseret og klimavenligt måltid. Du kan også rive brødet og bruge det til panering for at skabe en sprød skorpe, og samtidigt holder det på saften.

Tip 3: Bag det igen

Bager du selv brød, så brug daggammelt brød i dejen. Det har gode bageevner, og giver et mere blødt og saftigt brød. Et godt tip er at blende brødresterne til rasp, og bløde det op i vand et par timer inden du skal bage. Du kan også bruge rester af hvidt brød, når du bager kage for at få mere fylde.

Tip 4: Rist nøddesmagen frem

Ristet brød får en delikat og nøddeagtig smag. Hvis dit brød er blevet lidt tørt og kedeligt, så kan du fx riste brødresterne til delikate croutoner. Det er en nem måde at bekæmpe madsspild på, og så kan du bruge dem til at give dine salater lidt ekstra bid og dybde.